Červenou řepu byste měli jíst pravidelně.
Konzumace červené řepy se pojí s mnoha zdraví prospěšnými benefity.
Červená řepa obsahuje řadu výživných látek, snižuje vysoký krevní tlak či pomáhá sportovcům zlepšovat jejich fyzický výkon.
Nedávné zjištění také naznačují, že pravidelný přísun červené řepy má vliv i na zdravé stárnutí.
Přečtěte si sedm důvodů, proč byste měli řepu zařadit do svého jídelníčku.
Zlepšuje krevní tlak
Stále více výzkumů dosvědčuje, že červená řepa příznivě ovlivňuje snížení krevního tlaku.
Důvodem jsou pravděpodobně dusičnany, které zelenina obsahuje. Tělo je přeměňuje na oxid dusnatý, který rozšiřuje cévy, čímž zlepšuje průtok krve a snižuje tak krevní tlak.
Už jeden pohár (250 mililitrů) šťávy z červené řepy denně po dobu čtyř týdnů snížil krevní tlak u lidí s hypertenzí, ukázal malý výzkum z roku 2014.